Samarbeidsutvalget / Foreldreråd

For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg. Foreldrerådet består av foreldre/ foresatte til alle barna i barnehagen. Samarbeidsutvalget består av en forelder/foresatt og en ansatte i barnehagen, hver gruppe er likt representert. Barnehagens eier kan delta etter eget ønske, men ikke med flere representanter enn hver av de andre gruppene. Departementet gir forskrifter om foreldrerådets og samarbeidsutvalgets oppgaver.

 FORSKRIFT OM BARNEHAGENS SAMARBEIDSUTVALG

 

§ 1. Oppgaver

Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.

Utvalget skal særlig være med å drøfte barnehagens ideelle grunnlag og arbeide for å fremme kontakt mellom barnehagen
og lokalsamfunnet.

§ 2. Valg av representanter

Foreldrerådet og de ansatte velger hver det antallet representanter som skal sitte i barnehagens samarbeidsutvalg. (Eier kan delta i samarbeidsutvalget etter
eget ønske. Det vises til forskriften om samarbeidsutvalget og merknadene til
denne.)

§ 3. Funksjonstid

Representantene for foreldrene og de ansatte velges for ett år av gangen. Funksjonstiden for eventuelle eierrepresentanter fastsettes av eier.

§ 4. Konstituering

Samarbeidsutvalget konstituerer seg selv.

§ 5. Avstemning

Dersom det må foretas avstemning i samarbeidsutvalget, har hver representant én stemme, og vanlig flertallsvedtak gjelder. Ved stemmelikhet har lederen dobbeltstemme.

§ 6. Rettigheter

Samarbeidsutvalget skal bli forelagt og har rett til å uttale seg i saker som er av viktighet for barnehagens innhold, virksomhet og forholdet til foreldrene. Slike saker er blant annet forslag
til budsjett, driftsendringer, utnyttelse av ute- og innearealer m.m.

§ 7. Forholdet til eier og tilsynsmyndigheter

Samarbeidsutvalget skal påpeke overfor eier, og kan melde fra til kommunen eller fylkesmannen som tilsynsmyndighet, dersom barnehagen ikke drives innenfor de rammene som settes av gjeldende lover, forskrifter, barnehagens vedtekter og barnehagens budsjett.

§ 8. Styrers rettigheter

Styrer har møte-, tale- og forslagsrett i samarbeidsutvalget.